Hoppa till sidans innehåll

Vad är BMX-racing?


(Texten är lånad från https://www.marstabmx.se/ - tack!)

- För utrustning, klicka här -

Trampcykelmotocross, kort och gott. (Bicycle MotoX, förkortat BMX.)

BMX har funnits i Sverige sedan 1983-84 och hade sin kulmen 1993 i samband med att BMX-EM kördes på just Märstabanan, därefter avtog tillväxten något i takt med att Mountain-biken (MTB) blev allt mer populär. BMX är en stor sport utomlands och störst är den i USA.

I Älvsjö BMX-klubb kör vi BMX-racing. Banan börjar vid en startkulle med startgrind för att åkarna ska få en så snabb start som möjligt. Därefter innehåller banan flera olika typer av kurvor och hinder med blandad svårighetsgrad som efter bästa förmåga ska forceras fram till mållinjen, för att sedan pusta ut innan det är dags för nästa varv. Ett varv per race kan tyckas lite, men det tär ordenligt på orken om man satsar i guppen.

Vilka kan deltaga?
Alla kan deltaga, gammal som ung. Från det att cykeln kan framföras stadigt till.... ja, har man en gång lärt sig så.

I Sverige finns tävlingsaktiva BMX:are från 5 år och upp till 60 år, indelade i klasser där åkarna kör två år i varje klass, utom Elitklassen som sträcker sig till 30 år och där seniorklassen 30+ tar vid.

Vad krävs ? Förutom själva cykeln, så krävs en del skydd mot skador, för omkullåkningar sker! De skydd som krävs är hjälm, integralhjälm alternativt en öppen hjälm med mun/tandskydd, handskar, kraftiga skor, långärmad tröja och kraftiga byxor. De flesta skadorna är uppskrapade händer, knän och armbågar och beror mestadels på för tunna kläder. Därutöver rekommenderas även axelskydd, ryggplatta samt knä- och armbågsskydd. Vanliga skateboard eller inlines-skydd och fotbollshandskar är utmärkta i början.

Cykeln skall vara av BMX-modell och ska inte vara extrautrustad med annat än ordentlig broms. För tävling gäller att inga stöd, skärmar, kedjeskydd, ringklockor, speglar mm får vara monterade men ska även tas bort vid träning eftersom dessa kan orsaka skador. Däremot rekommenderas att övre ramröret, styrkronan och "fågelpinnen" på styret förses med någon form av vaddering/skydd.

Hur dyrt ?Det ställs inga större krav i början och därmed inga större kostnader. I regel så brukar det finnas någon typ av BMX-cykel hos dem som är intresserade och vill börja cykla BMX. Skydden brukar inte heller bli speciellt kostsamma och det brukar även finnas en begagnatmarknad inom klubbarna, men hjälmen bör man se över.


(Tack igen till Märsta BMX för lån av texten!)

/Kassören

Uppdaterad: 01 MAJ 2017 21:24 Skribent: Roland Pettersson

Postadress:
Älvsjö Bmx-klubb - Cykel
Ola Slettenmark, Yrsnögränd 5
12940 Hägersten

Besöksadress:
Brevid Johan Skytteskolan
12558 Älvsjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info